Je kan nu gedurende minimum 3 maanden oefenen vooraleer je praktijkexamen af te leggen.

Praktijk

Praktijk

Voorlopig rijbewijs:

Proficiat! Je bent geslaagd voor het theoretisch examen en hebt hiervoor een attest van scholing ontvangen. Dit attest is 3 jaar geldig en hiermee kan je een voorlopig rijbewijs bij de gemeente aanvragen (dit voor zowel ‘vrije begeleiding’ als ‘met begeleiding’). Je keuze zal je moeten kenbaar maken aan het gemeentehuis, maar kan nadien altijd aangepast worden. Je kan nu gedurende minimum 3 maanden oefenen vooraleer je praktijkexamen af te leggen.

Gemengde begeleiding:

Een samenwerking tussen een vrije begeleider en een erkende rijschool kan enkel aangemoedigd worden. Zeker nu er een stageperiode van 3 maanden is vooraleer men het praktijkexamen kan afleggen. We willen immers enkel het beste voor onze leerling: hem of haar veilig en milieubewust de weg op helpen. Dit gemengd traject maakt het mogelijk om de handen in elkaar te slaan en de ervaring met jouw begeleider(s) en de aanpak van de erkende lesgever te combineren.

Nog even een laatste check up voordat je deelneemt aan het praktijkexamen? Ook hiervoor kan je langskomen om te zien waar je nog kan bijgestuurd worden.

Vaak zijn er kleine zaken die je zelf of je begeleider over het hoofd ziet. Een ervaren rijinstructeur ziet onmiddellijk welke kleine bijsturingen belangrijk zijn zodat je goed voorbereid naar het examencentrum stapt.

Er kan steeds in samenspraak een opleidingstraject opgemaakt worden. Dit kan al dan niet samen met je begeleider(s).

Praktijk

Je wil starten met de praktijkopleiding en kan nu kiezen uit vrije begeleiding – met begeleiding of gemengde begeleiding. Welke keuze maak je best?

Dit is voor iedereen verschillend.

Wil je alleen oefenen tijdens je stageperiode? Dit kan je mag alleen de weg op. Je kiest dan voor het traject vrije begeleiding.

Niemand staat te trappelen om je te begeleiden? Je hebt geen eigen lesvoertuig? Liever een doorgedreven rijopleiding waar een ervaren en professionele rijinstructeur alle technieken en knepen van het rijden aanleert? Kies dan voor rijopleiding met het RIJ huis (met begeleiding).

Veel gevraagd en ook een aanrader is een combinatie van beide. Je begeleider kan je heel wat zaken aanleren maar met een professionele aanpak kunnen we dieper ingaan op bepaalde technieken.

Even een overzicht:

Vrije begeleiding of met begeleiding? Wat mag en wat niet?

Vrije begeleiding Met begeleiding
Geldigheid 18 maanden 36 maanden
Praktijklessen Minimum 20 uren Niet verplicht
Minimum leeftijd 18 jaar 17 jaar (niet noodzakelijk om reeds geslaagd te zijn voor het theoretisch examen. Je hebt het wel nodig om je voorlopig rijbewijs aan te vragen.
Minimumstage 3 maanden 9 maanden
Begeleider Niet verplicht. Er mogen maximaal 2 begeleiders mee die minimum 8 jaar rijbewijs B bezitten en die de laatste 3 jaar niet vervallen zijn verklaard van het recht tot sturen.

Moet minimum 8 jaar rijbewijs B bezitten.

Mag de laatste 3 jaar niet vervallen zijn verklaard van het recht tot sturen.

Moet vermeld staan op het voorlopig rijbewijs

Belangrijk voor beide mogelijkheden:

  • Passagiers: niet toegestaan
  • Met een voorlopig rijbewijs mag men niet rijden:
    • tussen 22u00 ’s avonds en 6u00 ’s morgens, op wettelijke feestdagen en de vooravonden ervan,
    • in het buitenland
    • met een aanhangwagen,
    • mag men geen goederen in commercieel verband vervoeren.

Maak jezelf tot een succesvolle en bejubelde chauffeur met onze t(r)ips & tricks!

Schrijf je in